Paški Kozjak

PAŠKI KOZJAK - Špik

Glavni vrhovi Paškega Kozjaka, dobrih 10 km dolgega, ozkega in zelo strmega apnenčastega pogorja so znano razgledišče Špik – 1109 m, najvišji vrh Basališče – 1272 m in najvišji vrh Dobrne Štrukljev vrh 1227 m.

Malo pod Špikom je župnijska cerkev Sv. Jošta (1063 m), iz leta 1884. Poleg cerkve so še baročno zasnovana stavba župnišča, predelana v letu 1820, osnovna šola ter nekdanja mežnarija, tipična kozjaška stanovanjska hiša. Tu poteka tudi tromeja med občinami Dobrna, Velenje in Slovenj Gradec. Sv. Jošt je zaščitnik poljščin in mornarjev. Kakih 100 m nižje na južnem pobočju pa je planinski dom, ki ga upravlja PD Velenje. Dom je odprt vsak dan preko celega leta.

Opis poti:
- Markirana planinska pot vodi iz centra Dobrna mimo hotela Vita proti Zdraviliškemu domu, po cesti do strmine čez Klanc in do »Žeblarjeve kapele« na vrhu Klanca.
- Kažipot nas opozori, da je tu odcep za Loko, mi pa krenemo naravnost po cesti, to je po lažji poti, ki je dobro označena in primerna zlasti za pohode v zimskih razmerah. Strma pot pa zavije levo v hribovit gozd, se nadaljuje po kolovozu. Cesta nas pripelje do kmetije Jurk, od koder vodi desno navzgor dobro označena Šaleška planinska pot, levo pa pot XIV. divizije.
- Pot XIV. divizije vodi levo navzgor po kolovozu. Iz smrekovega gozda pridete na travnik in krenete proti vrhu, od koder je lep pogled na Velenjsko jezero, Mozirske planine in Savinjske Alpe v ozadju. Travnata planota pred vami se imenuje Visoko. Tu stoji granitni spomenik v spomin na preboj XIV. divizije. Pot nadaljujete po travniku navzdol proti domu na Paškem Kozjaku.
- Šaleška planinska pot pa se vije desno od Jurka strmo v hrib po kamnitem terenu in se nadaljuje po lepem smrekovem in macesnovem gozdu do makadamske ceste, ki pelje proti planinskemu domu.
- Obe poti se združita pri križišču z velenjsko cesto že blizu planinskega doma.
- Od planinskega doma vodi pot po cesti navzgor do cerkve Sv. Jošta na Paškem Kozjaku in levo proti Špiku 1109 m. Z vrha Špika je čudovit razgled na Mozirske planine, Raduho, Peco, Uršljo goro in Savinjske Alpe.
- Iz Dobrne do koče na Paškem Kozjaku je 3 ure hoda, do vrha Špika pa še 0,5 ure. Pot večinoma poteka po gozdovih, kjer je zlasti poleti prijetna senca, primerna je za vsakega pohodnika, ki si želi miru, svežega zraka in lepega razgleda.

Oddaljenost: 16 km
Čas normalne hoje: 3,5 ure